abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Werken met tekeningen van derden
2/6/09 Het blijkt in de praktijk nogal eens een probleem: hoe ga je aan de slag als je tekeningen van derden binnenkrijgt? Er zijn een paar harde regels, die moeten worden nageleefd. Anders gaat het fout. Let op! Deze tips gelden niet voor klein werk.
  • Stel de originelen veilig
    Tekeningen van derden worden als eerste gekopieerd, zodanig dat het origineel snel terug te halen is. Sla bij ontvangst per email de bijlagen direct op in een submap van de projectmap "Aangeleverd dd ..." en zet de bestanden in die map op Alleen-lezen: selecteer de bestanden in de Verkenner, klik in het rechtermuisknopmenu op Eigenschappen en vink "Alleen-lezen" aan.

  • Controleer of u alles hebt
    Vaak heeft u niet alles, bijv. er ontbreken fonts (shx-bestanden) of ondergronden. Dit ziet u aan de foutmeldingen bij het openen van de tekening, hetgeen vaak te gemakkelijk wordt genegeerd. Door op Cancel of Annuleren te drukken wordt de tekening toch in beeld gebracht, maar waarschijnlijk niet op de manier als de afzender het heeft bedoeld. In dit soort gevallen dient u de afzender te melden dat u niet alles hebt en hem of haar te vragen om de ontbrekende bestanden na te sturen. Dit is ook de reden om niet te wachten met het openen van bestanden van derden tot u er echt mee aan het werk moet.

  • Maak er bruikbare bestanden van
    Tekeningen van derden zijn zelden bruikbaar zoals ze worden aangeleverd. Er zit vaak veel detail in dat u niet nodig hebt. Dit kunt u eenvoudig verwijderen, maar vaak zitten er ook onzichtbare details in die u niet nodig hebt. Denk aan ongebruikte blokken, lagen, lijn- en tekststijlen, named views, soms ook administratieve overhead van aanvullende programma's waarmee de afzender werkt.

    Door lagen uit te schakelen wordt het al wat overzichtelijker, maar pas op, want vaak is niet alles in de juiste lagen getekend. Ook heeft u vaak een veel groter gebied gekregen, dan dat u voor uw project nodig hebt.

    Verwijderen en opslaan onder een andere naam (SaveAs) is in deze situatie geen goede gewoonte. Met SaveAs neemt u alle eventuele vervuiling mee naar de nieuwe tekening. Beter is het om te selecteren wat u nodig hebt en dat met WBblock weg te schrijven in een nieuwe tekening. Die bevat doorgaans geen byte te veel. Let in de Verkenner ook eens op het verschil in Kilo- of Megabytes (Kb/Mb). Uw met WBlock gemaakte bestand is vaak tien keer zo klein.

  • Werk met xref's, maar werk vooral in lagen
    Als u de aangeleverde bestanden hebt opgeschoond en opgeslagen, bijv. via WBlock, dan is het nog steeds belangrijk om die zoveel mogelijk via de Xref-techniek te gebruiken als onderlegger. Mocht uw opdrachtgever u een nieuwe tekening sturen, dan kunt u die eenvoudig vervangen als er een Xref is gebruikt. De Xref wordt nl. niet gekopieerd in uw tekening, maar getoond vanuit het gekoppelde dwg-bestand. Wijzgt het onderliggende dwg-bestand, dan wijzigt uw tekening meteen mee.

    Het werken met Xref's heeft echter bepaalde nadelen. In dat geval moet u niet geforceerd aan de Xref-techniek vasthouden, maar de Xref binden en exploderen. Belangrijk daarbij is dat u de lagen gescheiden houdt van uw eigen lagen. Bij twijfel is "Xref Bind Bind" beter dan "Xref Bind Insert", omdat de eerste altijd unieke laagnamen maakt door de bestandsnaam in de laagnaam mee te nemen. Bij veel gelijksoortige Xref's, bijv. kaartvakken, kan dit echter tot onnodig veel lagen leiden en raden we "Xref Bind Insert" aan.

    Het belangrijkst van alles is dat u goed en slim gebruik maakt van de lagen. Alles wat niet van u is moet in aparte lagen. U zou ervoor kunnen kiezen om die lagen af te splitsen in een apart dwg-bestand voordat u uw tekenwerk oplevert.
Als AutoCAD een tekening niet wil openen
Wist u dat u een tekening die niet door AutoCAD geopend wil worden omdat deze bijv. beschadigd (corrupt) is, via File > Recover kan worden hersteld? Een andere manier om een beschadigde tekening te openen is via GstarCAD. Deze op open dwg-standaarden gebaseerde AutoCAD-look-alike is veel toleranter dan AutoCAD zelf.


Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!



Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv