www.etten-leur.nl
www.etten-leur.nl
Hoofdmenu Bouwnetwerk.com

Snelle check! Voer hieronder uw bedrijfsnaam, product of specialisme in en laat Google uw bedrijf zoeken:
Klik hier om naar de locatie te gaan met Google Earth Bezoek de locatie met Google Earth:


Klik hier om Google Earth te installeren.

Gemeente Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur

Reeds in de dertiende eeuw vormde Etten een afzonderlijke lage heerlijkheid onder het geslacht Van den Houte. In 1450 keerde de lage heerlijkheid terug in handen van de heer van Breda. Het gemeentewapen van Etten-Leur is echter niet ontleend aan het familiewapen van het geslacht Van den Houte, maar aan dat van de familie Van Etten. Leden van deze familie bekleedden tussen 1400 en 1600 tal van magistraatsfuncties in het land van Breda en de heerlijkheid Steenbergen. Eén daarvan was het ambt van schout van Etten. Het dorpswapen, dat na 1600 in Etten werd gebruikt, ontleende zijn vorm aan het familiewapen Van Etten, waarvan echter de kleuren waren veranderd. Het familiewapen is zilver met drie blauwe burchten, dat van het dorp Etten is zilver met drie rode burchten. Vanaf ongeveer 1700 plaatste men boven dit wapen een met parels versierde kroon. Dit dorpswapen bleef tot 1795 in gebruik.
Tijdens de Bataafse Republiek (1795-1801) werd radicaal gebroken met allerlei zaken die aan het verleden herinnerden, zoals bijvoorbeeld de dorpswapens. Deze werden vaak vervangen door revolutionaire symbolen, zoals de vrijheidsmaagd of de vrijheidshoed. De val van Napoleon Bonaparte in 1813-1815 leidde een nieuw tijdperk in.

Nadat in 1815 het Koninkrijk der Nederlanden was gevestigd, besloot koning Willem I dat alle steden, dorpen en heerlijkheden die tevoren een wapen hadden gehad, een nauwkeurige beschrijving daarvan moesten opsturen naar de inmiddels opgerichte Hoge Raad van Adel, om bevestiging van hun wapen te verkrijgen. Zo kwamen in de periode 1816-1820 de meeste gemeentewapens in Nederland tot stand. De bevestiging van het Ettense wapen is, zoals bij meer gemeentewapens, niet op grond van volledige gegevens gebeurd. Het Ettense gemeentebestuur had slechts een afdruk van het gemeentezegel naar de Hoge Raad van Adel gestuurd, zonder nadere aanduiding van de juiste kleuren. Zoals in al deze gevallen, kende de Hoge Raad van Adel in de wapenbevestiging aan het wapen van Etten en Leur de kleuren van het rijkswapen, blauw en goud, toe. Daardoor kreeg het officiële gemeentewapen de vorm van drie gouden burchten op een blauw schild.

Hier uw referentieprojecten? Klik hier voor meer informatie. Het is gratis tot 2011, zonder verplichtingen.

Button Soort Vakg. Plaats Korte omschrijving

www.etten-leur.nl

Og

og

Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur


Alternatief voor AutoCAD
GstarCAD kost slechts 650,-- ex.BTW incl. 1 jaar websupport. Probeer nu!
www.ideoma.nl

Relaties beheren? Klik hier!
Documenten beheren? Klik hier!
Projecten bewaken? Klik hier!
Hoeveelheden bepalen met CAD
Hoeveelheden
Deze teller is gestart op woensdag 10 oktober 2007 om 0:00. Sinds die tijd zijn op bouwnetwerk.com pagina"s bekeken.
Bekijk de statistieken .

Zit uw bedrijf of het bedrijf dat u zoekt er niet bij? Meld u dan aan via BouwNetwerk.com.

Copyright (c) 2010 IDEOMA intelligent systems bv