www.gulpen-wittem.nl
www.gulpen-wittem.nl
Hoofdmenu Bouwnetwerk.com

Snelle check! Voer hieronder uw bedrijfsnaam, product of specialisme in en laat Google uw bedrijf zoeken:
Klik hier om naar de locatie te gaan met Google Earth Bezoek de locatie met Google Earth:


Klik hier om Google Earth te installeren.

Gemeente Gulpen-Wittem

Gemeente Gulpen-Wittem

Gulpen is ontstaan op een kruispunt van oude (Romeinse?) wegen én op een punt waar verschillende rivierdalen (Geul, Gulp en Eyserbeek) bij elkaar komen. Dat er in Gulpen al in de Romeinse tijd sprake was van bewoning, blijkt uit de restanten van een Romeins heiligdom die er gevonden zijn. Bij een doorwaadbare plaats in de Geul van de weg van Maastricht naar Aken werd in de vroege Middeleeuwen een 'motte' gebouwd. Het is de voorganger van het kasteel Neubourg dat na 1288 gebouwd werd. Het kasteel kreeg na ingrijpende verbouwingen in 1732 en 1774 zijn huidige aanzicht.

Gulpen is een Karolingisch koningsgoed. In een akte van juni 1226 bevestigt keizer Frederik 11 dat keizer Hendrik 11 (tussen 1002 en 1024) delen van Gulpen heeft geschonken aan het Mariastift te Aken. Bij Gulpen behoorde toen ook het dorp Margraten, dat 'Gulpen op de Berg' werd genoemd. De oudste naamsvermelding is 'Golopia'. Dit komt van het Oud-Germaanse 'Guli' dat 'Geul’ betekent en 'Apja' wat een verkleinvorm van een waternaam is.

Gulpen behoorde in de Middeleeuwen tot de heerlijkheid Rode: het land van 's-Hertogenrade. Na de Limburgse successieoorlog (1288, slag bij Woeringen) werd de Hertog van Brabant ook Heer van Rode en Gulpen behoort vanaf dan tot de landen van Overmaze. Na de 80-jarige oorlog komt bij de verdeling tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Nederlanden in
1661 (het Partagetractaat) Gulpen in handen van de Republiek. Gulpen wordt de hoofdplaats van het Staatse gedeelte dat ook Kerkrade, Holzet, Lemiers, Vaals en Vijlen omvatte.

De in natuursteen opgetrokken neo-Romaanse kruiskerk van St. Petrus is gebouwd in 1923- 1924, omdat de oude kerk te klein was geworden. Een rest van die oude kerk is de toren op het oude kerkhof. Deze toren is waarschijnlijk uit de 11e eeuw. De kerk was toegewijd aan de H. Petrus en de H. Hubertus. Vandaar ook dat een Hubertus-jaarmarkt al in het midden van de 17e eeuw bestond. Vanaf 1661 moesten katholieken en protestanten samen gebruik maken van het kerkgebouw. Hieraan kwam een eind toen in 1937 een protestantse kerk werd gebouwd.
Kort daarvoor, in 1923 was er een synagoge voor de vrij grote Joodse gemeenschap gebouwd. In de tweede wereldoorlog werden zij vrijwel allen gedeporteerd naar de concentratiekampen waarvan maar weinigen terugkeerden.

Hier uw referentieprojecten? Klik hier voor meer informatie. Het is gratis tot 2011, zonder verplichtingen.

Button Soort Vakg. Plaats Korte omschrijving

www.gulpen-wittem.nl

Og

og

Gulpen

Gemeente Gulpen-Wittem


Alternatief voor AutoCAD
GstarCAD kost slechts 650,-- ex.BTW incl. 1 jaar websupport. Probeer nu!
www.ideoma.nl

Relaties beheren? Klik hier!
Documenten beheren? Klik hier!
Projecten bewaken? Klik hier!
Hoeveelheden bepalen met CAD
Hoeveelheden
Deze teller is gestart op woensdag 10 oktober 2007 om 0:00. Sinds die tijd zijn op bouwnetwerk.com pagina"s bekeken.
Bekijk de statistieken .

Zit uw bedrijf of het bedrijf dat u zoekt er niet bij? Meld u dan aan via BouwNetwerk.com.

Copyright (c) 2010 IDEOMA intelligent systems bv