abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

VEROUDERDE Algemene informatie over GstarCAD
Voor actuele informatie, klik hier.

IDEOMA is exclusief distributeur voor Nederland

Speciale regelingen voor ICT-bedrijven en -consultants
IDEOMA is exclusief importeur van GstarCAD voor Nederland. Dit houdt in dat we GstarCAD graag ook via dealers, consultants of andere tussenpersonen verkopen. Wilt u GstarCAD inkopen voor levering aan uw klanten? Neem dan even contact met ons op voor de speciale dealerregelingen.

Heeft u software ontwikkeld in AutoLISP en wilt u snel weten of uw tools gaan werken in GstarCAD, meld dit dan bij IDEOMA. Wij sturen u dan een document met de verschillen tussen AutoLISP en GstarCAD-LISP.

GstarCAD

Er zijn drie versies van GstarCAD:
 • Professional (direct hieronder)
 • Standard, voor 2D tekenwerk met extra tools en maximaal programmeerbaar
 • Light, voor eenvoudig 2D tekenwerk, zonder extra tools, niet programmeerbaar, alleen leverbaar in de VS.

GstarCAD 2021 Professional

Het installatieprogramma voor Professional en Standard is hetzelfde. Die keuze maakt u later en tijdens de gratis proefperiode kunt u kijken of Standard voor u genoeg is.
Meer over GstarCAD Standard.

Download GstarCAD 2021 Standard/Professional om het 30 dagen uit te proberen en laat ons a.u.b. weten wat u ervan vindt. GstarCAD meteen bestellen mag natuurlijk ook!

   

Het kan soms nodig zijn om deze pagina te verversen

Let op! Wijzigingen in grote tekeningen kunt u met de trialversie niet opslaan.

Handleidingen GstarCAD 2021
Op www.gstarcad.net/cad/support vindt u de handleidingen voor de installatie, het activeren en verplaatsen van de licentie en de gebruikershandleidingen.

Licentiehandleiding GstarCAD 2020
Download hier de Engelstalige handleiding (pdf) voor het activeren van GstarCAD 2020 of voor het verplaatsen van een werkende GstarCAD licentie naar een andere computer.

Oudere licentiehandleiding GstarCAD
Download hier de Engelstalige handleiding (pdf) voor het activeren van GstarCAD 2019, 2018, 2017, 2016 of 2015 of voor het verplaatsen van een werkende GstarCAD licentie naar een andere computer.

Installatiehandleiding v8
Download hier de Engelstalige handleiding (pdf) voor het installeren van GstarCAD v8 of voor het verplaatsen van een werkende GstarCAD v8-licentie naar een andere computer.

Netwerkversie GstarCAD 2015-2021
Als u de netwerkversie hebt aangeschaft, download dan hier de licentiemanager voor de netwerkversie van GstarCAD 2015 en hoger. Deze werkt voor alle versies vanaf 8 en hoger. De gewone download voor de installatie van GstarCAD op de computer van de gebruiker is zowel geschikt voor de stand alone als voor de netwerklicentie.

Let op: het is belangrijk dat de programma‘s lmgrid.exe en gstarlms.exe zijn ingesteld bij uw Firewall als uitzonderingen. Deze programma‘s moeten met de cloudlicentieserver van GstarCAD kunnen communiceren tijdens het activeren van de licentie.

Om te controleren of u de juiste netwerklicentiesoftware gebruikt opent u het programma LMTools vanaf de server en klikt u op Help > About. Daar ziet u ‘Version v11.14.0.2 build 191018 x64_n6‘.

Open ook het programma GstarCAD License Manager(server) en klik op het tandwieltje linksboven en ‘About GslmSrv(A)...‘ U ziet dan GslmSrv 1.5 als het goed is.

Als dat niet zo is, download dan de laatste versie.


Licentie verplaatsen en opnieuw activeren
Als u uw licentie wilt verplaatsen naar een andere computer dan kunt u dat zelf regelen, mits uw versie niet ouder is dan 2015. Start hiertoe de GstarCAD License Manager, selecteer de licentieregel en klik op Return. De licentie gaat dan via internet terug naar de softwarefabrikant, dus controleer uw verbinding, rechten en beveiligingen. Bij oudere versies dient u ons een ondersteuningsopdracht en een geldig return-xml-bestand te sturen. Zie ook de bovengenoemde handleidingen.


Licentie herstellen bij een kapotte computer
Als uw computer kapot gaat met de GstarCAD-licentie erop, gaat ook de licentie verloren. Neem dan contact met ons op. U moet dan een verklaring ondertekenen, waarmee wij aan GstarCAD gaan vragen om uw licentie vrij te geven. Binnen 1 jaar na aanschaf, bij een geldig onderhoudscontract of in combinatie met een andere bestelling is dit 1 maal gratis.


Oude versies
Versie 2012 kunt u hier downloaden. Oudere versies zijn beschikbaar op aanvraag.

Download hier de handleiding (pdf) voor het installeren van GstarCAD 2012 of voor het verplaatsen van een werkende GstarCAD-licentie naar een andere computer.

GstarCAD-gebruikers op Linkedin

Kijk wat anderen zeggen over GstarCAD in de GstarCAD Gebruikersgroep op Linkedin en stel er de vragen waar u mee zit. Goede kans dat u van een gebruiker antwoord krijgt.

Klik om de Linkedin-groep te bezoeken
Klik hier voor de Linkedin-groep
.

GstarCAD - geweldig alternatief voor AutoCAD!

Al meer dan 10 jaar wordt in China hard gewerkt aan GstarCAD. Inmiddels is dit CAD-programma zo goed dat steeds meer bedrijven erop overstappen voor hun professionele technische tekenwerk. Het lijkt als twee druppels water op de iets oudere versies van AutoCAD en de nieuwprijs is zelfs lager dan de upgrade-prijs van AutoCAD! Loopt u met AutoCAD een paar versies achter, dan wordt het prijsverschil nog groter en is de keuze snel gemaakt.

Maar ook voor de bedrijven die jaarlijks veel geld aan AutoCAD-onderhoud (subscription) betalen, is verlenging niet meer zo vanzelfsprekend.

Achtergrondinformatie
GstarCAD komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het programma bestaat al ruim 10 jaar en heette voorheen GstariCAD. Basis voor GstarCAD was eerst het opensource CAD-programma IntelliCAD, waar wereldwijd vele softwarefabrikanten mee werken of hebben gewerkt. Inmiddels is GstarCAD helemaal herschreven en met de komst van versie 8 sinds 2014 onafhankelijk van de ITC geworden. GstarCAD lijkt als twee druppels water op het gangbare AutoCAD, met steeds meer functies die ook in de nieuwere versies van AutoCAD zitten. GstarCAD mag dus met recht een AutoCAD-kloon worden genoemd. Na een grondig vooronderzoek eind 2006 en 2009, adviseren wij sinds begin 2010 GstarCAD voor professioneel 2D tekenwerk boven AutoCAD. We hebben al veel AutoCAD-tools getest en geschikt bevonden voor GstarCAD, soms na enige aanpassing.

Om een goede uitwisseling via DWG- en DGN-bestanden te garanderen is Gstarsoft lid van de Open Design Alliance.

AutoCAD, een echt A-merk
Eind 2006 zette Autodesk zelf velen, ondermeer IDEOMA, aan het denken door het gehele dealerkanaal weer eens met nieuwe regelingen te confronteren. Dit leidt onvermijdelijk tot hogere prijzen voor u als eindgebruiker en een afnemend aantal partijen dat u van dienst zal willen zijn met de levering van AutoCAD. Een intensief onderzoek naar alternatieven voor AutoCAD was bij enkelen het gevolg en daarbij kwam ondermeer GstarCAD als uiterst bruikbaar naar voren. Onze specialisten beoordelen GstarCAD als ca. 80% van de nieuwste AutoCAD-versie. Geen 10 dus, maar een goeie 8. Minder, maar voor de meesten meer dan genoeg. Geen fratsen, zoals de toolpalettes, dynamic blocks, tabellen en fields, 3D minder goed, maar nogmaals: voor de meeste situaties goed genoeg of handig voor erbij.

GstarCAD als alternatief voor AutoCAD?
Dat ligt dus wel voor de hand, wetende dat
 • GstarCAD met een jaar helpdesk maar € 650,-- kost
 • AutoCAD maar niet goedkoper wil worden, ondanks de lage dollar
 • de chinezen talentvol zijn en niet stil zullen blijven zitten
 • in veel situaties nog niet eens 50% van de functionaliteit nodig is
 • het 20 jaar heeft moeten duren voordat een tekstje in AutoCAD naar de schaal wou luisteren (dit werkt pas sinds AutoCAD 2008!)
 • er van GstarCAD ook een netwerkversie is (van AutoCAD LT niet)
 • vrijwel alle oude Autolisp-routines en menu's het gewoon doen op GstarCAD
 • GstarCAD ook via VBA aanstuurbaar is en dus geschikt voor veel bestaande tools, zoals Hoeveel
 • de DWG-bestanden van GstarCAD goed zijn in te lezen in AutoCAD, SketchUp en SpaceClaim
 • IDEOMA u graag zal ondersteunen bij opleiding, tools en ondersteuning
 • de databaseproducten van IDEOMA gekoppeld kunnen werken met GstarCAD
 • onze consultants een cursus chinees overwegen....
Hikt u aan tegen hoge updatekosten? Begint u een nieuwe tekenafdeling of misschien een eigen tekenbureau? Kijk dan eens naar GstarCAD. Indien u serieuze belangstelling hebt, neem dan even contact met ons op. Wij hebben een gedetailleerd verslag gemaakt van onze evaluatie van GstarCAD 2009i in vergelijking met AutoCAD 2010.

"Zelfs al was GstarCAD gratis, wij blijven op AutoCAD!"
Natuurlijk stapt u niet zomaar over als u naar tevredenheid met het schitterende A-merk AutoCAD werkt. We hebben het ook altijd met plezier aan u verkocht. U bent bereid om te betalen voor kwaliteit en neemt niet graag genoegen met minder. Maar indirect bent u wel gebaat bij een florerend, veel goedkoper alternatief en een Autodesk dat zich daarvan bewust is. Autodesk heeft bij IDEOMA de rem er in elk geval afgehaald, dus wij ondersteunen zowel AutoCAD als GstarCAD en vertrouwen erop dat u ons daarbij steunt, door ons verhaal niet voor uzelf te houden. Chinezen fietsen en Hollanders moeten de auto meer laten staan, dus kijk eens op www.fietscad.nl en zegt het voort! Het mag immers af en toe ook wel eens ietsje minder?


Bibliotheken voor GstarCAD
In principe zijn alle bibliotheken voor AutoCAD ook bruikbaar voor GstarCAD. Dynamische blokken uitgezonderd. Meer op onze bibliothekenpagina.


GstarCAD Standard Edition

Professional - Standard - Light

In de standaardversie van GstarCAD zijn de meeste gevorderde 3D functies weggelaten:
- de functies om dynamische blokken te maken en bewerken
- de 3D ontwerpfuncties voor vlakkenmodellen (surface modelling, 3D real time cutting, Solprof)
- de ondersteuning van de Connexion 3D muis
- 3D volumes modelleren volgens de ACIS solid modelling techniek
- het importeren en exporteren van ACIS 3D volumemodellen (sat-bestanden)
- het importeren van 3D Studio modellen (3ds-bestanden)
- de 3D visualisatiefuncties (rendering, Gouraud shading)
- Visual Styles voor het snel wisselen van weergaven


GstarCAD Light Edition

Professional - Standard - Light

Deze versie is momenteel alleen nog leverbaar in de Verenigde Staten.

In de lichte versie van GstarCAD kunt u enkel gewoon met alle basis CAD-functies tekenen:
- Ondersteunt Open DWG en AutoCAD-bibliotheken (blokken, shapes, fonts, arceringen en lijntypes).
- Geschikt voor Windows 10, 8.1, 8, 7 en XP (32 en 64 bits).
- Inclusief 1 jaar helpdesk, websupport en tussenupdates
- Beveiliging d.m.v. online licentiecode
- O.a. OpenDWG-formaat (DWG-formaat t/m AutoCAD 2017)
- Quick dimension, properties-menu, layouts
- GEEN dynamic block editor, geen visual styles
- GEEN geavanceerde 3D functies
- GEEN AutoLISP, VBA, etc.


Download GstarCAD 2018 Standard/Professional/Light om het 30 dagen uit te proberen en laat ons a.u.b. weten wat u ervan vindt. GstarCAD meteen bestellen mag natuurlijk ook!

   

Let op! Wijzigingen in grote tekeningen kunt u met de trialversie niet opslaan.Gratis GstarCAD MC voor Android en iPad

Professional - Standard - MC
GstarCAD MC is een speciale versie van GstarCAD voor Android-tablets en de Apple iPad, iPhone en iPod.

Download hier de Android-versie ...

Apple-gebruikers kunnen deze GstarCAD Mobile Client downloaden via de App Store.Om DWG-bestanden te kunnen bewerken, moeten ze wel eerst worden geconverteerd naar het OCF-bestandformaat. Die conversie doet u met een recente versie van GstarCAD Professional. Als u overweegt om een Apple iPad aan te schaffen, dan raden we u beslist aan om ook eens naar de Windows-tablet-PC‘s te kijken. Daar kunnen GstarCAD Professional en alle andere vertrouwde Windows-programma‘s probleemloos op draaien. Bijv. op de Acer Iconia Tab W500.

GstarCAD MC bewerkt de bestanden lokaal, waardoor het veel sneller en eenvoudiger werkt dan bij AutoCAD WS, dat de bestanden altijd via de Autodesk-webserver opent en ook tussentijds opslaat. Dat is een dubbele afhankelijkheid die u misschien niet wilt. Enerzijds vertrouwt u dan op de server van Autodesk en anderzijds stelt AutoCAD WS hoge eisen aan de internetverbinding. GstarCAD MC maakt daarentegen gewoon gebruik van lokaal opgeslagen bestanden. Daardoor kunt u altijd en overal bij uw tekeningen en gebruikt u geen bandbreedte van uw internetabonnement.

Enkele online video‘s

Kijk hoe gemakkelijk GstarCAD te leren is via onze online demonstraties op Youtube:

OUD Nieuws rond GstarCAD
Voor het laatste nieuws, klik hier.


GstarCAD 2022 is beschikbaar
5/1/22 GstarCAD versie 2022 is al weer enkele maanden beschikbaar en door ons getest en aanbevolen als professionele software die we graag ondersteunen. De reacties zijn weer gewoon positief. Wat opvalt is dat GstarCAD het plotten en de omgang met grote rasterbestanden heeft verbeterd en dat het nu de Express Tools (ACET) van AutoCAD kan inladen en LISP programma's die daarvan afhankelijk zijn.

Klik hier voor meer over wat er nieuw is in 2022, 2021, 2020, 2019 en 2018.

Beschikt u over versie 2021, 2020, 2019 of 2018, vraag dan even om een upgrade-voorstel. Is uw versie ouder, bestel dan een nieuwe licentie via de webshop.


GstarCAD 2021 SP1 is beschikbaar
23/3/21 GstarCAD versie 2021 is al weer even beschikbaar en de laatste foutjes zijn er nu hopelijk uit met de komst van Service Pack 1. De nieuwe versie is al volop in gebruik en de reacties zijn weer positief. Wat opvalt is dat de arceerpatronen nu in de toolpalettes kunnen en dat toolpalettes kunnen worden geïmporteerd uit AutoCAD. Ook kunnen puntenwolken uit 3D scans (.rcp en.rcs) nu worden gekoppeld en gevisualiseerd (Command: Pointcloudattach). Bekijk de video‘s via de link hieronder.


GstarCAD 2020 SP2 is beschikbaar
7/7/20 Sinds november 2019 is GstarCAD versie 2020 beschikbaar en de reacties van de gebruikers zijn ook nu weer positief. De software is snel en stabiel en heeft in de eerste maanden weer wat reparaties doorgemaakt. De laatste reparatie is van 1 juli. We bevelen deze versie (build 200701) graag aan voor al uw technische tekenwerk.


GstarCAD 2019 SP1 is beschikbaar
8/5/19 Sinds november 2018 is GstarCAD versie 2019 beschikbaar en de reacties van de gebruikers zijn weer erg positief. De software is snel en stabiel en heeft in de eerste maanden wat reparaties doorgemaakt. Daarom kunnen we deze versie nu aanbevelen voor dagelijks tekenwerk.

Let even op het volgende. Hebt u GstarCAD 2019 Professional of Standard en de Block Editor werkt niet, dan dient u de software te verwijderen en opnieuw te installeren met een nieuwe download. Het installeerprogramma met GstarCAD 2019 Light er in geeft dit probleem, ook als u de optie Light niet kiest, dus die moet u alleen downloaden voor GstarCAD 2019 Light.


GstarCAD 2018 SP2 beschikbaar (voor Standard/Professional)
31/7/18 GstarCAD versie 2018 is al een tijdje beschikbaar, maar ondertussen dankzij de feedback van vele gebruikers op een aantal belangrijke punten verbeterd. Belangrijkste nieuwtje in deze versie is dat de pagina‘s niet meer worden gedraaid bij het plotten via DWG to PDF. Voor de optimale functionaliteit, compatibiliteit en stabiliteit raden we u aan om uw GstarCAD te upgraden. Hebt u GstarCAD 2018 al eerder gedownload of zelfs al aangeschaft, controleer dan uw versie via het menu Help > About. Voor GstarCAD 2018 Light/Standard/Professional bent up-to-date als u BUILD 180626 ziet staan. Zo niet, download dan de laatste versie en repareer uw oude versie.


Aanvullende tekentools voor GstarCAD

31/7/18 Heeft u ook handige tools ontwikkeld voor AutoCAD en die geschikt gemaakt voor gebruik in GstarCAD (wat als het goed is heel weinig werk is), zoals ondermeer de firma Geata (zie hieronder), laat het ons graag weten, dan maken we er hier melding van.


GeaCAD - Aanvullende tekentools voor GstarCAD

17/7/17 De firma Geata bv uit Rosmalen brengt sinds kort haar aanvullende tekentools ook uit voor GstarCAD. Het betreft een aantal bijzonder handige algemene gereedschappen, maar vooral ook enkele tools gericht op de installatietechniek, waarmee enorme tijdsbesparingen kunnen worden behaald of waarmee de aanschaf van veel duurdere software wordt voorkomen, die ook nog eens veel tijd zou kosten om onder de knie te krijgen.

Op de website www.geacad.nl vindt u hierover meer informatie, ondermeer in de vorm van enkele demovideo‘s.


GstarCAD 2016 nu ook online bij IDEOMA
12/1/16 GstarCAD versie 2016 was al weer enkele maanden beschikbaar en heeft onze tests inmiddels goed doorstaan. Daarom raden we u graag aan om uw oude GstarCAD te upgraden. Hebt u GstarCAD 2016 al eerder gedownload of zelfs al aangeschaft, controleer dan uw versie via het menu Help > About. U bent up-to-date als u BUILD 161128 ziet staan. Zo niet, download dan de laatste versie en repareer uw oude versie.

Let op:
 • GstarCAD 2015 is nog niet geschikt voor Windows 10!
  Windows 10 heeft allerlei onverwachte afwijkingen, waardoor de GstarCAD-licentie niet goed schijnt te werken. Op gewone computers is Microsoft erg opdringerig met een popup die u aanmoedigt om te upgraden, maar ons advies is: doe het nog niet, totdat we hier melden dat Windows 10 wordt ondersteund. Let ook op of uw andere softwarepakketten het licht voor Windows 10 op groen hebben gezet en doe dan pas de upgrade. Hebt u de upgrade naar Windows 10 toch gedaan, zet dan uw systeem terug op Windows 7 of 8 om probleemloos met GstarCAD te blijven werken.

Gratis tussen-update GstarCAD 2015
1/2/16 Werkt u met GstarCAD versie 2015, controleer dan uw versie via het menu Help > About. U bent up-to-date als u BUILD 151125 ziet staan. Zo niet, download dan de laatste 2015-versie. Wilt u upgraden naar versie 2016, stuur ons dan even een email voor een offerte of om na te gaan of u recht hebt op een gratis upgrade.


GstarCAD 2015 beschikbaar
12/1/15 De opvolger van GstarCAD 8 is sinds vorige week beschikbaar en heet GstarCAD versie 2015. Het is een razendsnelle en stabiele versie, voor zover we nu hebben kunnen testen en vernemen van de gebruikers die er al mee werken. Ook is het goed om te horen dat additionele ontwerpsoftware (.NET API) die is gemaakt voor AutoCAD probleemloos blijkt te werken op GstarCAD 2015. U kunt uw eigen software het best even uittesten door GstarCAD 2015 te downloaden, want alleen uw eigen constatering geeft u zekerheid. De eerste 30 dagen na de installatie beschikt u over de volledige functionaliteit. Daarna kunt u deze activeren door de licentie aan te schaffen.

Gratis tussen-update GstarCAD v8
15/10/14 Werkt u met versie 8, controleer dan uw versie via het menu Help > About. U bent up-to-date als u BUILD 140814 ziet staan. Zo niet, download dan de laatste versie via de link links hiernaast.

Start de download en sla het bestand op. Klik met de rechtermuisknop op het opgeslagen bestand en klik op "Blokkering opheffen" en dan "Uitvoeren als administrator". Als het installatieprogramma begint, kies dan Repair om uw huidige GstarCAD bij te werken.


Nieuw in GstarCAD v8 Build 140401
14/4/14 Sinds 1 april jl. is er een nieuwe versie van GstarCAD 8 beschikbaar. Mocht u problemen ondervinden met een oudere versie 8, update GstarCAD dan even met deze versie.

Enkele nieuwe functies in deze versie:
 • Magnifier, een soort vergrootglas
 • Verbeterd menu-beheer via het commando CUI en nieuwe drag & drop technieken
 • MLeader, voor het tekenen van meerdere pijlen vanaf ��n annotatie-object
 • Clean Screen-functie via Ctrl+0
 • Flatten, voor het maken van een 2D tekening als projectie uit een 3D model (wysiwyg). Dit haalt tevens de derde dimensie uit 2D objecten, zoals Z-co�rdinaten ongelijk aan 0 en thickness van lijnen.
 • Mesh, voor het maken van 3D mesh-objecten, o.a. een meshed cube
 • Start, voor het uitvoeren van externe programma's vanaf de command line
 • Bij Image Attach kan nu een TFW-bestand worden geselecteerd, bijv. om een luchtfoto (TIF-bestand) correct op co�dinaten te krijgen
 • Bij Open en Save kunt u nu een nieuwe map aanmaken
 • Gemakkelijk blokken op de toolpallets zetten door een DWG-bestand er op te slepen
 • MSlide en VSlide doen het weer
 • Hide en Shade werken nu sneller en in andere viewports
 • Maatvoeren van modelspace-objecten vanuit PaperSpace werkt weer goed
 • Print is verbeterd op het gebied van de plot stamp, paper size en het kalibreren van de plotter
 • OLE-problemen opgelost bij het plakken van Excel-werkbladen in de tekening
 • UCSICON-probleem opgelost
Beschikt u nog niet over versie 8 of kent u GstarCAD helemaal nog niet, dan kunt u die downloaden en 30 dagen gratis uitproberen.

Veel succes met het uitproberen van deze mooie nieuwe versie!

Gratis tussen-update GstarCAD 2012

12/7/13 Werkt u met versie 2012, controleer dan uw versie via het menu Help > About. U bent up-to-date als u 12.0 BUILD 130709 ziet staan. Zo niet, download dan de laatste versie via de link onder oude versies links hiernaast.

Start de download en sla het bestand op. Klik met de rechtermuisknop op het opgeslagen bestand en kies Uitvoeren als administrator. Als het installatieprogramma begint, kies dan Repair om uw huidige GstarCAD bij te werken.

Klik om de Linkedin-groep te bezoeken P.S. bent u al lid van de gebruikersgroep op Linkedin? 26 leden is natuurlijk veel te weinig voor zo‘n populair stukje CAD-software!

Supersnelle GstarCAD 8 beschikbaar!

8/7/13 De nieuwe GstarCAD versie 8 is nu beschikbaar. We hebben hem even voor u getest en hij ziet er echt fantastisch uit. Stabiel en razendsnel. Probeer het zelf even en laat u verrassen!

Probeer GstarCAD 30 dagen gratis

Supersnelle GstarCAD 8 gelanceerd!

18/4/13 Vorige week is in Peking de nieuwe versie van GstarCAD gelanceerd, GstarCAD 8. Deze versie is voor het eerst onafhankelijk van IntelliCAD, wat tot en met versie 2012 de basis vormde van GstarCAD. De regels rondom de gezamelijke software-ontwikkeling van IntelliCAD waren een te grote rem op het implementeren van nieuwe, innovatieve technieken. GstarCAD gaat daarom nu zelfstandig verder en dat vieren ze met een nieuwe versienummering, beginnend bij 8. In de Chinese traditie staat het getal 8 voor voorspoed en geluk, dus de verwachtingen zijn hooggespannen!

Lancering GstarCAD 8 in Beijing
Lancering GstarCAD 8 in Beijing

GstaCAD VBA migratiehandleiding

7/9/12 Wist u dat het helpscherm van GstarCAD een onderdeel bevat dat enkel en alleen gaat over het migreren van uw VBA-toepassing van AutoCAD naar GstarCAD? De meeste VBA-functies van AutoCAD werken ook in GstarCAD en in deze lijst kunt u zien met welke uitzonderingen u rekening moet houden. Handig dus! Enkele jaren geleden hebben we zelf zonder deze handleiding ons Hoeveelhedenprogramma al geschikt gemaakt voor GstarCAD, dus moeilijk is het niet.
VBA migratiehandleiding in GstarCAD

CNC-machines aansturen vanuit GstarCAD

18/6/12 GstarCAD is uitstekend te gebruiken voor het aansturen van CNC-machines. Omdat GstarCAD vrijwel hetzelfde werkt als AutoCAD, kunt u vaak dezelfde tool gebruiken voor zowel AutoCAD als GstarCAD. Dergelijke tools zijn soms zelfs gratis op internet te vinden. www.wjbzone.com is een voorbeeld van een website met gratis CNC-tools voor AutoCAD en GstarCAD. Op Youtube doen we het even voor: Video voor het genereren van G-code voor CNC-machines vanuit GstarCAD.

P.S. GstarCAD kan ook DXF-bestanden maken. DXF is een standaard voor het uitwisselen van CAD-informatie. DXF-bestanden kunnen door veel CNC-software worden ingelezen.

Sterk verbeterde omgang met foto‘s in GstarCAD 2012

29/5/12 Wist u dat GstarCAD 2012 een stuk sneller is in de omgang met foto‘s en gescande ondergronden? Foto‘s, scans, afbeeldingen of snapshots van uw scherm noemen we in AutoCAD en GstarCAD Raster Images. Kenmerkend is dat ze uit puntjes (pixels) bestaan, i.p.v. mooie scherpe lijnen. Behalve een algemene snelheidsverbetering, drukt GstarCAD deze CAD-tekeningen met raster images nu ook beter af en kunt u bij het invoegen meer rasterformaten inlezen. Dit is het lijstje rasterformaten: BMP, JPG, PNG, TGA, TIFF, GIF, PCX, CALS-1 (.cal, .mil), RLC, PICT (.pct/.pict) en Autodesk Animator (.fil/.flc).

GstarCAD MC nu ook voor Android

5/3/12 Vanaf vandaag kunt u uw Android-tablet-PC of -telefoon voorzien van GstarCAD MC, een programma om AutoCAD- en GstarCAD-tekeningen (DWG) te bekijken. Ze moeten wel eerst even met GstarCAD Professional worden klaargezet als OCF-bestand, maar daarna heeft u ze ook echt bij u. Dat houdt in dat u onderweg geen internetverbinding nodig hebt om uw tekeningen te bekijken. Daardoor kunt u altijd en overal bij uw tekeningen en gebruikt u geen bandbreedte van uw internetabonnement. Download ...

GstarCAD 2012 op de Cebit Hannover

8/3/12 GstarCAD 2012 was te zien op de enorme duitse IT-beurs, CeBIT in Hannover.
Siem Eikelenboom met de internationale vertegenwoordigers van GstarCAD

PathPlanner beschikbaar voor GstarCAD

20/1/12 Sinds vandaag kunt u PathPlanner ook gebruiken op GstarCAD 2011. Meer ...

Gelukkig Chinees Jaar van de Draak!

20/1/12 Namens onze Chinese collega‘s brengen we u de beste wensen over voor het Jaar van de Draak. Het chinese nieuwjaarsfeest is vandaag begonnen en dan ligt heel China plat, al is het al omdat iedereen het hele land door reist (vaak meer dan duizend kilometer), om dit zeer traditionele feest te vieren met de familie. Vanaf 30 januari worden er weer licenties uitgegeven.
2012 is het Chinese Jaar van de Draak

GstarCAD 2012 is uit!

6/1/12 De nieuwe versie van GstarCAD, versie 2012, is sinds vandaag beschikbaar via deze pagina. We hebben deze versie getest en hij ziet er erg goed uit. Belangrijkste nieuwe functionaliteit is het werken met dynamische blokken, zoals tot nu toe alleen bekend van het veel duurdere AutoCAD.

Gratis update naar GstarCAD 2012 Professional

6/12/11 Bij aanschaf van GstarCAD 2011 Professional krijgt u vanaf vandaag de update naar versie 2012 gratis. We verwachten de update in het eerste kwartaal van 2012.

In GstarCAD Professional 2012 worden de dynamic blocks van AutoCAD ook ondersteund. Met deze techniek kunt u blokken maken die zeer gemakkelijk en volgens ingebouwde regels te wijzigen zijn, bijv. volgens ingebouwde standaardmaten.


Klik voor meer over GstarCAD MC

GstarCAD MC voor Apple iPad

30/8/11 Groot nieuws: er is nu een speciale versie van GstarCAD voor de Apple iPad! Deze GstarCAD MC (Mobile Client) kunt u downloaden via de App Store en er komt binnenkort ook een Android-versie. Meer ...

Heeft u een iPad? We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen
We gaan het binnenkort zelf ook uitproberen, maar als u ons voor bent, horen we graag uw reactie. Het schijnt dat GstarCAD MC de bestanden lokaal bewerkt, waardoor het veel sneller en eenvoudiger werkt dan bij AutoCAD WS, dat de bestanden altijd via de Autodesk-webserver opent en ook tussentijds opslaat. Dat is een dubbele afhankelijkheid die u misschien niet wilt. Enerzijds vertrouwt u dan op de server van Autodesk en anderzijds stelt AutoCAD WS hoge eisen aan de internetverbinding. GstarCAD MC maakt daarentegen gewoon gebruik van lokaal opgeslagen bestanden.

Alvast bedankt voor uw reactie!

GstarCAD 2011 onder Windows 7

27/5/11 Onder Windows 7 met de standaardinstellingen voor beveiliging is het nodig om de snelkoppeling van GstarCAD blijvend in te stellen op "Als administrator uitvoeren". Hiertoe neemt u de volgende stappen.
 1. Klik met de rechtermuisknop op de GstarCAD-snelkoppeling en kies Eigenschappen.
 2. Klik via het tabblad Snelkoppeling op de knop Geavanceerd en vink "Als administrator uitvoeren" aan.
 3. Sluit de beide vensters door op OK te drukken.
GstarCAD-gebruikers op Linkedin
19/4/11 Twee weken geleden hebben we de gebruikersgroep GstarCAD Nederlands gestart op Linkedin en we hebben ondertussen al 18 leden, dus dat loopt lekker!

Klik om de Linkedin-groep te bezoeken
Klik hier voor de Linkedin-groep
.

Netwerkversie 2011 beschikbaar

22/3/11 Sinds vandaag kunnen we de netwerkversie van GstarCAD 2011 Professional leveren.

Nieuw GstarCAD 2011 - snel en een lekker modern uiterlijk!

14/3/11 Na een flinke beta-testperiode is GstarCAD 2011 sinds vorige week beschikbaar en nu ook via onze site (snellere download). Het meest opvallend is de nieuwe Ribbon-interface, waarmee GstarCAD er weer lekker modern uitziet. Daarnaast zijn er ook snelheidsverbeteringen en is de netwerkversie uitgerust met de Flexnet-techniek (lmtools).

Klik op de afbeelding hieronder om het nieuwe GstarCAD-scherm te bekijken of meteen hiernaast op de download-knop.
Klik voor de grote afbeelding
Liever de oude interface? Dat kan!
Blijft u liever nog even bij de oude pulldownmenu‘s? Geen probleem. Klik dan rechtsboven op Style > Interface style > Classic interface.

Netwerkversie met softlock
Naast de nieuwe ribbon-interface is de belangrijkste verbetering de netwerkversie volgens het Flexnet-principe (lmtools). Daardoor kunt u nu de licentieserver-software installeren op een afgeschermde server. Vervolgens zet u GstarCAD 2011 Professional op al uw computers, zodat iedereen een DWG-bestand kan openen. Tot het aantal gebruikers waar uw licentie voor is geactiveerd, zoveel keer kunt u GstarCAD gelijktijdig en met volledige functionaliteit gebruiken op willekeurige werkplekken in het netwerk. Als het maximale aantal is bereikt, dan kunt u GstarCAD als verlopen trialversie gebruiken met beperkte functionaliteit, bijv. wijzigingen niet opslaan. Dat laatste is nog altijd veel meer dan een gemiddelde viewer. U kunt bijv. nog steeds goed analyses verrichten, zoals tellen en meten.

Solid model van GstarCAD verfilmd in SketchUp Pro

24/11/10 We hebben weer eens een testje voor u gedaan: we maakten m.b.v. solids een 3D model in GstarCAD. Dat model hebben we opgeslagen (Open DWG-bestand) en ge-importeerd in SketchUp Pro. Daar hebben we 3 scenes toegevoegd en het onderstaande filmpje gegenereerd.Hiermee laten we zien dat GstarCAD en SketchUp samen een erg goede en betaalbare combinatie vormen!

GstarCAD-licentie overzetten naar een nieuwe PC

18/11/10 Om uw GstarCAD-licentie over te zetten op een andere PC, dient u ons het product- en seriennummer toe te sturen van de GstarCAD-installatie die gaat vervallen. Deze gegevens kunt u uitlezen door vanuit GstarCAD "Productinfo" in te tikken. Druk op F2 om het tekstscherm op te roepen. Daar kunt u de tekst selecteren en in een email plakken.

KLIC-melding inlezen in GstarCAD

20/10/10 De PNG-bestanden die u ontvangt van het Kadaster bij een KLIC-melding zijn met de nieuwste GstarCAD-versie goed te gebruiken. Alleen even na het invoegen de transparantie aan zetten via de eigenschappen. We zijn nog bezig om een tool te ontwikkelen die hiermee nog wat slimmer kan omgaan. We horen het graag als u in die oplossing bent geinteresseerd.

Shapefiles inlezen in GstarCAD

6/10/10 Het blijkt heel goed mogelijk om shapefiles in te lezen in GstarCAD. Voor dat doel is superkrachtige aanvullende tool beschikbaar. Meer ...

Verbeterde versie beschikbaar voor GstarCAD 2010

5/8/10 Enkele weken geleden ontdekten we een bepaalde situatie waarin GstarCAD kon crashen. De meeste mensen zullen hierven geen last hebben gehad, maar elke mogelijkheid op instabiliteit van dit soort professionele software willen we koste wat het kost uitsluiten. Gelukkig blijkt op zo‘n moment de organisatie rond GstarCAD goed te werken, want het probleem is met de hoogste prioriteit opgepakt en gisteren is de gerepareerde versie vrijgegeven. Als u GstarCAD 2010 al hebt geinstalleerd, gebruik dan de Repair-optie om deze bij te werken, dus niet eerst uw oude 2010-versie verwijderen! Download hiernaast de laatste versie indien nodig.

Mocht u toch nog problemen vinden in GstarCAD, laat die ons a.u.b. per email weten en geef ons uw versienummer (build) daarbij door.

GBa-suite beschikbaar voor GstarCAD 2010

12/6/10 We hebben onze GBa-tools getest en ze doen het allemaal! Behalve het bedienen van de GB3-lagenstructuur (zie onder), is nu ook het plaatsen van teksten volgens de GB3-afspraken mogelijk.

Naast de GBa-suite is ook het programma 0objects vrijgegeven. Hiermee scant u de tekeningen op vervuiling, zoals tekstobjecten zonder tekst, blokken zonder inhoud of bogen, lijnen en polylijnen met lengte 0.

GstarCAD 2010 beschikbaar

2/6/10 Het heeft even geduurd, maar nu is toch de officiële versie van GstarCAD 2010 Professional vrijgegeven. De eerste test hebben we gedaan en die waren goed. Ook het inlezen van AutoCAD 2010 en 2011 DWG-bestanden verliep zonder problemen. Opslaan als DWG 2010 zit er nog niet in, maar dat raden we sowieso al niet aan, want nog lang niet iedereen kan die bestanden inlezen. U dus wel als u met GstarCAD 2010 aan de slag gaat.

Oppervlaktes bepalen in GstarCAD

2/6/10 In het Youtube-filmpje hieronder kunt u zien hoe u m.b.v. een eenvoudige AutoLISP-routine de oppervlaktes van een groot aantal polylijnen in één handeling kunt totaliseren. Deze tool is gratis bij aanschaf van GstarCAD!

GstarCAD 2010 beschikbaar om te testen

1/5/10 De nieuwe 2010-versie van GstarCAD kon u al enige tijd testen, maar vanaf vandaag is er weer een verbeterde testversie beschikbaar. GstarCAD 2010 bevat interessante verbeteringen op het gebied van de snelheid, het werken met teksten en de compatibiliteit met ARX, VBA, Visual Lisp en AutoLISP. We verstrekken de Beta-versie alleen op aanvraag. Heeft u de 2010 Beta-versie van voor 30 april, vraag dan even een nieuwe aan.

GstarCAD voor Windows 7

19/3/10 Het wordt tijd om het vertrouwde Windows XP te gaan verlaten. De meesten van u hebben, met ons, het tijdrovende en geheugenvretende Windows Vista voor zich uit weten schuiven, maar nu begint de algemene tendens te ontstaan dat dat uitstel bij Windows 7 niet meer zal lukken. De vraag "Draait GstarCAD onder Windows 7?" begint dus ondertussen een FAQ te worden.

Het antwoord is eenvoudig: Ja!
Meer over GB CAS

Tekenen volgens de standaard van GB CAS

24/2/10 Met het programma GB3Layer kunt u met GstarCAD werken conform het GB CAS (GB CAD-afsprakenstelsel). Dit programma is al ruim 10 jaar in gebruik bij vele CAD-tekenaars in de bouw. De gecodeerde lagenstructuur, zoals beschreven in het GB CAS wordt herkend bij bestaande tekeningen, zodat u de betekenis niet hoeft op te zoeken, en bij nieuw werk kunt u door te klikken in het overzichtelijke menu de lagen activeren. Lagen die nog niet bestaan worden automatisch aangemaakt met de juiste kleur, lijntype en lijndikte. De standaardeigenschappen van nieuwe lagen is eenvoudig instelbaar. Meer over GB CAS ...U ontvangt dit programma gratis bij aanschaf van GstarCAD!

GstarCAD gelanceerd!

15/2/10 Vanaf vandaag vindt u bij IDEOMA alles over GstarCAD, het betaalbare alternatief voor AutoCAD. Wij hebben een exclusief distributiecontract met het chinese Gstarsoft en zullen veel investeren in een hoog serviceniveau rond GstarCAD. Immers goedkoop is leuk, maar het moet wel werken! Daar zorgen we voor door u te ondersteunen met eventuele problemen die op uw pad komen, bijv. bij het werkend krijgen van uw Lisp-routines of VBA-programma's en het uitgebreid testen van GstarCAD in allerlei situaties.

Verder betekent dit dat we de nederlandstalige online basisopleiding zullen afstemmen op GstarCAD. Daarin staan veel tips, tricks en tools. Ook verzorgen we graag webdemo's. Zodra de nieuwe versie 2010 als Beta-versie uitkomt, zullen we die uitvoerig testen en ons gratis opleidingsmateriaal daarop aanpassen. Verder zult u ons hier en daar tegen komen op beurzen, forums en in magazines.


Parametrisch 3D tekenen in GstarCAD
We hebben al een groot aantal lisproutines getest, waaronder die van een parametrische spiltrap. Bij aanschaf van GstarCAD kunt u gratis over de broncode beschikken en er uw eigen variant van maken. Wij kunnen u ondersteunen met de nodige kennis. Kijk ook op onze Autolisp-pagina.Deze trap is in GstarCAD parametrisch gegenereerd m.b.v. een kleine AutoLISP-routine. De trap is volledig uit 3D solids opgebouwd.

Bekijk hieronder wat er nieuw is in GstarCAD 2022.
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv