abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over Omgevingsvergunningen

Aantekeningen maken op PDF-documenten

7/9/10 Zodra de documenten van de te beoordelen vergunningaanvraag zijn gedownload kunnen deze worden geopend in een PDF-viewer. Van daaruit kunt u de documenten afdrukken op papier en er de nodige commentaren op verzamelen. Echter dat kan beter!

Er zijn tegenwoordig erg goede tools beschikbaar voor het digitaal maken van aantekeningen op PDF-documenten. Bluebeam PDF Revu is daarvan door IDEOMA geselecteerd als het meest hoogstaande product tegen een zeer betaalbare prijs.


Vergunning online aanvragen nog een kleine ramp
Om een vergunning aan te vragen gaat u dus naar www.oloket.nl. Daar moet u eerst akkoord gaan met de voorwaarden en vervolgens aangeven of u de vergunning als particulier of namens een bedrijf aanvraagt. Als bedrijf moet u zich eerst aanmelden via de DigiD van de Kamer van Koophandel. Als u uw bedrijfs-DigiD nog niet eerder hebt gebruikt, hou dan rekening met een verlies van twee dagen, want de activeringscode moet u nog per post worden toegestuurd.

Ook als particulier, dient u over een DigiD te beschikken,, voordat u online een vergunningaanvraag kunt doen. Om uw DigiD te kunnen aanvragen dient u ondermeer uw burgerservicenummer in te vullen. Dat is het 9-cijferige nummer dat u bijv. kunt vinden in uw paspoort onder "persoonsnummer". Na het invullen van dit nummer en uw gegevens (o.a. tweemaal uw emailadres intikken, waarbij copy&paste zijn uitgeschakeld) dient u een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen, waarna u de melding krijgt dat er een probleem is met de DigiD server. Dit probleem treedt bij de herhaling gewoon weer op, dus dient u contact op te nemen met de DigiD helpdesk. Die vindt u via de onderstaande link.

Problemen met cookies
Goede kans dat u foutmeldingen krijgt over cookies. Om die te voorkomen kunt u het best de benodigde websites toevoegen aan uw lijstje met vertrouwde websites. Via de internetopties gaat u naar Beveiliging en dan naar Vertrouwde Websites. Dan klikt u op Websites en vervolgens geeft u de onderstaande www-adressen op en drukt u op Toevoegen:
 • https://www.omgevingsloket.nl
 • https://server.db.kvk.nl
 • (alleen voor bedrijven)

Meer over de DigiD


Nieuws rond Omgevingsvergunningen


IDEOMA te gast bij BIS op Dag van de Wabo
16/11/10 Vorige week heeft onze consultant Siem Eikelenboom het genoegen gehad de gehele dag te mogen spelen met Bluebeam op de BIS Presentable, een soort A0-formaat iPad.
Siem met Hero, het "WABO-poppetje"


De WABO en CAD-bestanden
23/10/10 Op deze plaats willen we waarschuwen voor de gedachte om CAD-bestanden te accepteren als bijlagen bij een vergunningaanvraag. CAD-bestanden, maar in mindere mate ook de bestanden van Word en Excel, zijn namelijk erg gevoelig voor zowel technische fouten als interpretatiefouten. Technische fouten kunnen bijv. zijn: het ontbreken van een fontbestand, waardoor er ongemerkt teksten wegvallen, of het ontbreken van gekoppelde onderleggers (Xref‘s of reference files). Interpretatiefouten kunnen zijn: het activeren van het verkeerde view (of layout) of het aan- of uitschakelen van lagen, waardoor een heel andere tekening wordt weergegeven dan de afzender heeft bedoeld.

Omdat het maken van PDF-documenten de normaalste zaak van de wereld is en met gratis software kan, is het beter om al "aan de poort" te standaardiseren op PDF-bestanden. PDF-bestanden staan er immers om bekend dat ze altijd goed worden weergegeven. Met PDF-bestanden is het niet mogelijk om onderdelen ongemerkt kwijt te raken of per ongeluk verkeerde zaken in beeld te brengen. En dat geldt ook voor de aantekeningen die u erop maakt met Bluebeam.

Citaat discussie over dit onderwerp op Linkedin:
Voor de duidelijkheid:

De volgende bestandformaten worden geaccepteerd:
Foto's: .png en .jpg
Ingescande documenten: .pdf (PDF/A), .png, .jpg en .tif
Tekeningen: .pdf (PDF/X)
Tekstdocumenten: .pdf (PDF/A)

Bijlagen die u als achtergrondinformatie wilt toevoegen, mag u ook in de onderstaande bestandsformaten aanleveren. Deze bestanden zijn ongeldig als formele bijlage:
Bim-bestanden: .ifc en .ifcxml
Spreadsheet: .xls en .ods
Ontruimingsplattegrond: .era

Bijlagen op papier aangeleverd
Wanneer de aanvrager een papieren bijlage aanlevert, scan je dit document. De scan moet resulteren in een digitale versie van het document in ��n van de vier archiefwaardige bestandsformaten: .tif, .png, . pdf of .jpg. Alleen op deze manier hoeft de aanvrager de digitale versie van het document niet te accorderen.

ps. vooralsnog kan de Olo GEEN onderscheid maken in het soort PDF wat je toe voegt! Hij pikt ze allemaal....

Nieuwe online viewer www.oloket.nl
28/9/10 Sinds gisteren is het oloket uitgerust met de nieuwe PDF-viewer van Oracle, genaamd AutoVue. Hiermee kunt u de PDF-documenten die bij de aanvraag van een omgevingsvergunning worden geupload online bekijken en er aantekeningen op maken.

Wilt u de documenten liever eerst downloaden en er dan pas aantekeningen op maken, dan kan dat heel goed met de PDF-tool van Bluebeam.


Online versus offline aantekeningen maken
Bij het werken met het omgevingsloket dienen gemeentes in hun werkproces een keuze te maken:

a) 100% online - men doet de afhandeling geheel online binnen het omgevingsloket

b) Downloaden - men downloadt de documenten en laat die in eigen beheer rondgaan ter beoordeling door de betreffende ambtenaren.

Alleen in het laatste geval (keuze b, downloaden) is Bluebeam PDF Revu relevant voor het oloket.

De meeste gemeenten zullen voor werkproces b kiezen om de volgende redenen:
 • De documenten kunnen onafhankelijk van het oloket worden behandeld en gearchiveerd.
 • De langs andere wegen binnenkomende aanvragen kunnen (evt. na scannen) op dezelfde wijze worden behandeld en gearchiveerd.
 • De snelheid zal bij lokale verwerking van de documenten mogelijk veel groter zijn dan via de online verwerking. Daarbij denken wij ook aan de snelheid van inzoomen en pannen.
 • De documenten kunnen ter beoording aan meerdere personen tegelijk worden gegeven en decentraal gereviewd. Na het reviewen kunnen de commentaren evt. worden samengevoegd tot één document.
 • Documenten kunnen met elkaar worden vergeleken (kan misschien ook online, maar dat zou eens vergeleken kunnen worden)
 • Er kan heel snel tussen documenten gewisseld worden (online ws. omslachtiger)
 • Documenten zijn erg gemakkelijk in een persoonlijke lijstje te zetten, welke na aflsuiten en opnieuw openen nog steeds aanwezig is.
 • Er kunnen meerdere documenten tegelijk geopend zijn.
 • U kunt uw workflow naar eigen inzicht inrichten.
 • Bluebeam-aantekeningen blijven herkenbare objecten in het opgeslagen PDF-bestand conform de open PDF-specificaties.
Verder kan men zich nog de volgende vragen stellen m.b.t. het online reviewen van de documenten:
 • Kan een document door twee of meer betrokkenen op hetzelfde moment worden gereviewd?
 • In hoeverre is de online viewer instelbaar naar ieders persoonlijke wensen? Kan men eigen stempels en symbolen uploaden?
 • Het functioneren en de kwaliteit van het oloket, ligt buiten de controle van de gemeente, maar de gemeente is wel verantwoordelijk.
 • Moet de gemeente voor de viewerlicentie betalen en zo niet, blijft het gratis?
 • Zijn de online gemaakte aantekeningen conform de PDF-standaard en herkenbaar voor andere PDF-viewers?
Over het algemeen wordt werkproces a (100% online) gezien als geschikt voor kleinere gemeenten die moeite hebben om hun eigen workflow te regelen.


Verkort www-adres voor www.omgevingsloket.nl
7/9/10 IDEOMA heeft voor de gebruikers van het online omgevingsloket een verkort www-adres geactiveerd:

www.oloket.nl.

Dat scheelt maar liefst 8 toetsaanslagen. Gemak dient de mens!


Het laatste nieuws vindt u via het hoofdmenu
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv