abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over TrustedDWG6 november 2007

TrustedDWG functionality of Tekenaartje pesten?

Het is zeer bedenklijk om te zien hoe Autodesk omgaat met uw DWG-bestanden, zodra die niet door de software van Autodesk zelf zijn gemaakt. Het zegt nl. iets over uw afhankelijkheid van deze marktleider op CAD-gebied. We constateren dat GstarCAD-tekeningen die worden geopend in AutoCAD 2008 blijvend als "besmet" worden gemarkeerd. Dit gaat gepaard met de melding "This DWG file was saved by a software application that was not developed or licensed by Autodesk". Het woordje "licensed" suggereert zelfs dat uw tekeningen wel eens met een gekraakte AutoCAD-versie zouden kunnen zijn gemaakt. Dat geeft toch een heel vervelend gevoel als u de GstarCAD-tekeningen naar uw opdrachtgever stuurt als die met ze AutoCAD opent! Maar het blijft niet bij deze suggestiviteit alleen, want de melding gaat verder met "Autodesk cannot guarantee the application compatibility or integrity of this file" en dan "Do you wish to continue?" Autodesk kan dus niet garanderen dat het goed kan verder werken met uw in GstarCAD gemaakte DWG-bestand. WAT EEN ONZIN! Zou deze gerenommeerde software-ontwikkelaar nu echt niet in staat zijn om het door henzelf bedachte DWG-formaat in te lezen? Hebben we hier niet al jaren de Audit-functie voor? Deze functie kijkt een DWG-bestand na en repareert deze als er fouten in zitten.

 If Not DWG = TrustedDWG then
  Teken_kromme_lijnen
 else
  Teken_rechte_lijnen
 End if

Wat ons (en als het goed is ook u) grote zorgen baart is dat dit betekent dat de AutoCAD-software "weet en onthoudt" dat er met GstarCAD is gewerkt en dus gemakkelijk via de bovenstaande if-then-else-constructie zich hier en daar wat anders zou kunnen gaan gedragen. Dit "tekenaartje pesten" onder de titel "TrustedDWG functionality" is niet ondenkbaar! Het is immers van groot belang voor Autodesk dat u het gevoel hebt dat het veel goedkopere GstarCAD onbetrouwbaar is. We kunnen immers niet meer controleren of dit met opzet fout gaat of dat het komt omdat GstarCAD het dwg-bestand niet goed zou opbouwen. Ook na gebruik van de AutoCAD-functie Audit, die een dwg-bestand nakijkt en eventueel repareert, blijft de GstarCAD-tekening gemarkeerd als besmet. AutoCAD blijft dus bij het openen melden dat de tekening niet is gemaakt met AutoCAD en dus niet te vertrouwen is. Zelfs ook als de tekening wordt bewerkt en opgeslagen als AutoCAD 2004 dwg of dxf, blijft het een besmet bestand. Wij vinden dat uiterst arrogant, zoals helaas past bij onze 20 jaar lange ervaring met Autodesk, waarvan 15 jaar als geautoriseerd dealer.

Ons advies luidt danook: als AutoCAD niet goed met uw DWG-bestand kan omgaan, probeer dan GstarCAD eens!

En voor Autodesk hebben we nog een tip voor als echt niet meer lukt met het DWG-formaat: word lid van de Open Design Alliance (voorheen de Open DWG Alliance). Daar kunnen ze overleggen met ondermeer Bentley, IntelliCAD, GstarCAD, BricsCAD, Intergraph, SolidWorks en Adobe om te zien hoe zij dit oplossen .....

Meer over dit onderwerp en de rechtzaak die hierover speelt in het engels:

Hoe zet ik DWG om in een Trusted DWG?

Volg de onderstaande stappen om van een besmette DWG een TrustedDWG te maken:
  1. Open de besmette DWG in AutoCAD of AutoCAD LT
  2. Open daarbij een nieuwe DWG in AutoCAD (File > New > From Scratch Metric)
  3. Ga naar Model Space in de besmette DWG, zet alle lagen aan en druk op Ctrl+A (selecteer alles), gevolgd door Ctrl+C (kopieer naar klembord).
  4. Ga naar Model Space in de nieuwe DWG en kies Edit > Paste to Original Coordinates (de model space is nu overgehaald)
  5. Open het Design Center door Ctrl+2 in te drukken (terwijl de nieuwe DWG nog actief is)
  6. Klik onder Open Drawings op de besmette DWG en dubbelklik in het rechtse venster op Layouts
  7. Sleep de layouts 1 voor 1 naar het tekengedeelte
  8. Schrijf de tijd die dit heeft gekost op "Kosten TrustedDWG" ...
AutoCAD zal nu niet meer piepen dat uw tekening niet te vertrouwen is!


In deze kolom vindt u aanvullende opmerkingen over TrustedDWG.

10/6/08 Non Autodesk DWG
Als u een dwg-bestand opent in AutoCAD 2008, dan kan de volgende melding komen:

"Non Autodesk DWG. This DWG file was saved by a software application that was not developed or licensed by Autodesk. Autodesk cannot guarantee the application compatibility or integrity of this file."

In AutoCAD 2009 ziet deze melding er als hieronder uit.Hiermee geeft AutoCAD aan dat het niet kan (beter gezegd "wil") garanderen dat uw tekening goed te voorschijn komt. Oplossing: download GstarCAD en probeer het daar eens mee.

GstarCAD zeurt niet en is veel toleranter in het openen van dwg-bestanden dan AutoCAD.
21/3/08 Educational Plot Stamp
AutoCAD geeft bij het openen van sommige tekeningen de melding "Educational Plot Stamp Detected". Vandaag kregen we de vraag waar dit vandaan komt en hoe dit kan worden voorkomen. Het betreft hier een DWG-bestand dat doelbewust besmet is verklaard, omdat er iets in zit dat met de bijna gratis onderwijsversie van AutoCAD is gemaakt. Ookal is het alleen maar de noordpijl die u van een student hebt gekregen. Uw tekening is besmet en de "enige" oplossing is terug naar uw backup. Ook als u de tekening als onderlegger (Xref) gebruikt, komt er de melding in uw afdruk "PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT". Stel, dat u voor een hoop geld 15 AutoCAD-licenties hebt aangeschaft! Gelukkig zijn er echter meer software-ontwikkelaars die met uw DWG-bestanden om kunnen gaan, zoals GstarCAD . Open uw tekening in GstarCAD en druk hem daar af of sla de tekening op.

Educational Plot Stamp

Tip voor onderwijsinstellingen: GstarCAD kent dit probleem niet en kost slechts € 80,-- per licentie (vanaf 20 stuks).

Let op! Productiewerk doen met een onderwijslicentie staat waarschijnlijk gelijk met het gebruik van illegale software. Het bovenstaande is geen oproep om de onderwijsversie van AutoCAD te gaan gebruiken voor productiedoeleinden, want iedereen moet zich aan zijn afspraken houden (lees de licentie-overeenkomst). Maar als Autodesk zo nodig het onderwijs wil volstoppen met bijna gratis software, laat ze dat dan niet beveiligen door een DWG-virus in omloop te brengen! Tenslotte nog dit: oudere AutoCAD-versies geven deze melding alleen bij het afdrukken, hetgeen ertoe leidt dat u het pas merkt als u een paar dagen hebt getekend en de tekening bijna klaar is. Zie hier het grote belang van het onderstaande.


18/3/08 DWG van u of van Autodesk?
Zijn DWG-bestanden belangrijk voor u? Volg dan wat de ODA voor u doet. Om het DWG-bestandsformaat open te houden voor alle partijen heeft de ODA een Letter of Protest (inmiddels niet meer online) opgesteld met het verzoek die te ondertekenen. Vele bedrijven hebben de brief ondertekend, waardoor de kans op een gezonde concurrentie rondom uw DWG-bestanden weer een stuk groter is geworden.


7/3/08 Gebruik juist Non-TrustedDWG!
Door het toenemende gebruik van CAD-pakketten als GstarCAD, BricsCAD en Micostation, komen er steeds meer DWG-bestanden in omloop die het label "Non-TrustedDWG" dragen. Daarmee is duidelijk dat u geen Autodesk-software hebt gebruikt om het DWG-bestand te maken of aan te passen. Beschikt u niet over een geregistreerde AutoCAD-licentie, maar stuurt u wel TrustedDWG-bestanden de deur uit, dan loopt u grote kans om in aanmerking te komen voor een BSA-bezoekje (zeg maar overval), om na te gaan of u geen illegale software (AutoCAD-crack) gebruikt. Treft de BSA illegale software op uw computers aan, dan kan u dat zeer veel geld kosten, los van het feit dat het BSA-bezoek alleen al erg lastig en intimiderend is. GstarCAD is zo goedkoop, dat u wel gek zou zijn om dit soort risoco‘s te nemen. Met GstarCAD maakt u non-TrustedDWG-tekeningen, dus is meteen duidelijk dat u geen illegale AutoCAD gebruikt of productiewerk zit te doen met een educatieve licentie.

Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv