abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over Tools voor AutoCAD


Tools voor AutoCAD

19/8/98 Rondom AutoCAD wordt momenteel naar onze mening veel te veel aandacht besteed aan op zichzelf interessante randverschijnselen, zoals databasekoppelingen, 3D of zelfs 4D modelleren, foto realistisch visualiseren, object georiënteerd werken en koppelingen tussen rekenen en tekenen. Hieronder besteden we weer eens aandacht aan het dagelijkse tekenwerk. Wij constateren in onze praktijk bij veel bedrijven een zekere vorm van verwaarlozing van zaken zoals de opbouw van een CAD-tekening (schalen, tekst-, lijn- en maatvoeringsstijlen, Paper Space), het werken volgens CAD-afspraken (lagenstructuur, kleuren) en de organisatie van aan elkaar gerelateerde CAD-bestanden (Xref's). Door afspraken te maken over de werkwijze en opbouw van de CAD-bestanden is aanzienlijke winst te behalen uit het gebruik van bepaalde hulpprogramma's die de tekenaars ondersteunen in de toepassing van de afspraken.

Werkwijze en hulpprogramma's
Hieronder vindt u de beschrijving van de door IDEOMA voorgestelde werkwijze en de hulpprogramma's die dat vergemakkelijken.

Nieuwe tekening opzetten
Snel een nieuwe tekening opzetten m.b.v. Esetup. Hiermee worden de basiseenheden (m of mm), de hoofdschaal en het formaat gekozen, waarna een kader en stempel op de juiste schaal geplaatst worden. Alle denkbare AutoCAD-instellingen kunnen hierin verwerkt worden, zodat elke tekenaar met dezelfde instellingen werkt. Ook de keuze Paper of Model space zit hierin verwerkt.

GB3layer anno 1998

Lagen
Tekenen volgens de lagenstructuur van de vereniging Geintegreerd Bouwen versie 3 (GB3) met het programma GB3Layer (afbeelding hiernaast). De structuur ligt vast, terwijl de invulling ervan vrij is. De invulling moet onderdeel zijn van de CAD-afspraken die binnen het bedrijf gelden en wordt als zodanig in een instellingenbestand vastgelegd voor het hele bedrijf. Een aantal instellingen worden boven de disciplines verheven (bv. bestaand/ nieuw/ te verwijderen of lijnen /maten/teksten /arceringen), terwijl er voldoende vrijheid in zit om per discipline alle wensen van informatiescheiding te vervullen. Het programma GB3Layer zorgt voor verklaring van de laagcodering.

Teksten
Teksten plaatsen zonder rekening te houden met de schaal, de laag of de kleur. Immers de tekenaar wil gewoon tekst plaatsen van bv. 3,5mm hoog en hierbij hoort volgens de ISO-standaard de pendikte van 0,35. De actieve schaal is bepalend voor de feitelijke teksthoogte en de pendikte bepaalt de kleur. Het programma GB3Text regelt dit alles en let er tevens op dat de tekst terecht komt in de laag die is afgeleid van de actieve laag.

Maatvoering
Maatvoering plaatsen met GB3Dim zonder rekening te houden met de schaal of de laag. Hiervoor geldt verder hetzelfde als wat hierboven is beschreven voor teksten.

Arceringen
Arceringen behoren eveneens onderdeel te zijn van de CAD-afspraken of de huisstijl van een organisatie. Als eenmaal duidelijk is welke arcering bij welk materiaal hoort dan kunnen de instellingen per arcering worden aangebracht in het instellingenbestand van het programma Arceer. Het programma vraagt dan alleen nog om bv. het materiaal te kiezen en tekent dan direct de bijbehorende arcering met de vastgelegde instellingen. Het programma Arceer maakt het tevens mogelijk om arceringen (en ook vlakvullingen) te combineren en zorgt ervoor dat vlakvullingen altijd naar de achtergrond gedrukt worden. Met lagen wordt op dezelfde manier omgegaan als eerder beschreven voor teksten.

Instellingen per project
Voor alle bovenstaande tools geldt dat verschillen in de werkwijze per afdeling of per project (bv. afwijkende tekeninghoofden) gemakkelijk zijn in te stellen, terwijl de basisopzet uniform is.

Wat u hierboven leest is slechts een greep uit onze Toolbox. Er is nog veel meer interessants op dit gebied en dat zullen wij u graag tonen tijdens onze workshop "Tools voor AutoCAD" of een presentatie bij u ter plaatse. Belt u ons gerust voor een afspraak of meldt u aan voor de workshop. U bent van harte welkom!
Nieuws omtrent Tools voor AutoCAD
.

12 jaar later, nog steeds waardevol!

24/2/10 Soms, vaak via Google, kom je van die oude verhalen tegen, zoals het onderstaande, die ruim 10 jaar later nog steeds zeer steekhoudend zijn. Alleen het genoemde Esetup heeft inmiddels plaats gemaakt voor het template, dat we tegenwoordig zo goed inregelen met layouts, lagenfilters, etc., dat een setuproutine niet echt meer nodig is. Het aardige is dat veel van de onderstaande tools (we hebben ze nog niet allemaal getest) het gewoon doen in het zeer goedkope GstarCAD.

Hieronder ziet u GB3layer anno 2010 in GstarCAD Professional

GB3layer werkt perfect in GstarCAD anno 2010

Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv