abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Tips voor Bluebeam-gebruikers

Inspectie-eigenschappen aan brandmelders hangen

11/4/18 Je kan in Bluebeam eigenschappen hangen aan de objecten die je op je inspectie-PDF plaatst, bijv. aan brandmelders een inspectie-eigenschap met een eigen keuzelijstje. Dat doe je via de extra kolommen. In deze video wordt e.e.a. uitgelegd.

Actieve verwijzingen tussen documenten zijn goud waard

11/2/15 Twee minuten video die u vele uren tijdwinst gaan opleveren!

Verwijzingen aanbrengen tussen tekeningen in complexe tekeningensets bespaart veel zoekwerk voor degene die ze moet beoordelen. Vanuit een plattegrond wilt u snel een detail kunnen oproepen of een PDF-document met specificaties. Maar dit hyperlinken is vaak een enorme klus. Behalve als u over Bluebeam Revu Standard beschikt.

Kijk even heel goed naar wat Meredith u hier laat zien. En met "heel goed" bedoel ik minstens drie keer zeer aandachtig. Dit is erg leerzaam en het feitelijke stuk waar u goed op moet letten duurt echt maar 2 minuten!

Vanaf 1:40 laat Meredith zien hoe u een hele set documenten kunt laten doorzoeken op bijv. een detailnummer en op alle gevonden items de verwijzing naar dat detail kunt aanbrengen.
Juist op dit gebied is de nieuwe Bluebeam Revu 2015 nog weer verbeterd.

Correcte hyperlinks maken dat uw tekenwerk sneller kan worden beoordeeld en een snel akkoord voor uw tekenwerk levert u belangrijke tijdwinst op,

Klik hier voor de video van Bluebeam And Burgers.

Hoe om te gaan met ontbrekende systeemlettertypen?

13/11/14 Met Bluebeam Revu kun je via Bewerken > Inhoud > 'Tekst bewerken' de originele PDF-teksten bewerken, maar daarbij kun je een foutmelding krijgen die lijkt op: "Kan tekst met lettertype 'AvenirLTStd-Black-SC700' niet bewerken omdat er geen overeenstemmend systeemlettertype is gevonden. Om de tekst te bewerken, moet u eerst het lettertype wijzigen."

Waar komt zo'n melding vandaan en hoe gaan we ermee om?

Het is een PDF waarin een lettertype wordt gebruikt dat niet op uw computer bekend is.

Het is op vier manieren op te lossen:
 1. Ga naar de maker van het bestand en vraag of hij voortaan standaardlettertypes wil gebruiken.
 2. Vraag of zoek het ontbrekende lettertype op, in dit voorbeeld 'AvenirLTStd-Black-SC700', en installeer het op uw systeem (administrator-rechten nodig). Het kan zijn dat u dit lettertype moet kopen. Het kan ook zijn dat het niet te koop is, omdat het onderdeel is van iemand's beschermde huisstijl.
 3. Doe wat Bluebeam voorstelt: wijzig het lettertype. Dat kan door op het moment van tekst bewerken Ctrl-A te doen en via de eigenschappen een bekend lettertype te kiezen. Het gevolg is hiervan wel dat u alle tekst en de layout moet controleren.
 4. Wijzig de PDF-tekst niet, maar zet er een andere tekst overheen. Zet in dat geval de opvulkleur gelijk aan de papierkleur (meestal wit) en zoek een lettertype dat er op lijkt. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat de onderliggende originele tekst benaderbaar blijft, wat bij vertalingen erg handig kan zijn. Bij het platslaan kun je de nieuwe tekst in een aparte laag zetten en dit voor meerdere talen doen, zodat je in één PDF-document lagen krijgt met verschillende talen.


Registreren of Registratie opheffen

Bluebeam-licentie verplaatsen

U kunt uw Bluebeam-licentie zelf vrijmaken voor gebruik op een andere computer, door Bluebeam PDF Revu te verwijderen (via Start > Configuratiescherm > Software of "Programma's en onderdelen" > Verwijderen) of door vanuit het programma via het menu te kiezen voor Help > "Registratie opheffen". In dit laatste geval blijft de software op de computer, alleen de licentie is er dan af. Dit is erg handig als u van plan bent om de licentie later weer terug te zetten.

Als de licentie is vrijgemaakt, dan kunt u de software met de licentiegegevens activeren op een willekeurige andere computer. Een computer waarop de Bluebeam-licentie al een keer eerder is geactiveerd, onthoudt die licentiegegevens, waardoor de vrijgemaakte licentie met slechts twee kliks kan worden teruggezet (Help > Registreren).

Het enige waar u op moet letten, is dat de computers dezelfde Bluebeam-versie en -editie hebben. Deze details vindt u in de licentie-email die u van Bluebeam hebt ontvangen.

Het Bluebeam-scherm instellen

6/9/12 Om de weergave van het Bluebeam-scherm op uw wensen in te stellen gaat u via Instellingen naar de Voorkeuren (Ctrl+K) en klikt u op Algemeen. Dan ziet u het onderstaande menu, waar u met de schuifbalk de helderheid van de menu‘s kunt regelen van bijna zwart tot bijna wit. Ook kunt u hier het klassieke menu activeren, wat handig is als u daar net helemaal in thuis was en op een ongevraagd moment wordt geconfronteerd met de nieuwe versie.
Nog meer tips voor Bluebeam

Bluebeam-tips Nederlands

Bluebeam-tips op Facebook

Omdat Facebook een geweldig medium is, kunt u ook daar onze tips vinden: www.facebook.com/BluebeamTipsNL

Oude versie verwijderd. Hoe kan ik mijn nieuwe versie activeren?

15/6/15 Ik heb de nieuwste Bluebeam Revu-versie geïnstalleerd, maar het lukt me niet om deze te activeren. Ik heb recht op een gratis upgrade. Waarom lukt dat niet? Deze vraag krijgen we ook vandaag weer. Meestal lukt dat niet omdat u al met de nieuwe versie bezig bent, maar alleen de licentie nog niet hebt opgewaardeerd. De nieuwe software kunt u niet activeren met de oude licentie. Als het opheffen van de oude licentie is gelukt via Help > Registratie opheffen (of gewoon via Windows Configuratiescherm > Programma‘s en onderdelen > Programma verwijderen), kunt u uw serienummer opnieuw activeren waar u maar wilt voor dezelfde Bluebeam Revu-versie. Wilt u echter met de laatste versie verder, dan dient u, behalve de laatste versie te downloaden, ook nog uw licentie te upgraden naar die versie. Dat doet u via deze link, waarbij u de oude licentiedetails moet invoeren.

Na het invoeren van de oude gegevens ontvangt u vanuit Bluebeam direct een nieuw serienummer voor de nieuwe versie.

P.S. Kleine upgrades, bijv. van 2015.0 naar 2015.1 kunt u gewoon met dezelfde licentiegegevens activeren. Het is altijd een veilige procedure om uw licentie eerst op te heffen, zodat die geparkeerd wordt bij Bluebeam. U kunt dan bijv. de hele computer meteen even resetten vanaf een schone image.

PC moet ter reparatie. Hoe stel ik mijn licentie veilig?

8/6/15 Heel eenvoudig zolang de PC het nog doet en verbonden is met internet: klik via Help op Registratie opheffen en de licentie verplaatst zich naar de online Bluebeam licentieserver. Vanaf dat moment kunt u de licentie ook activeren op een andere PC (installeer wel exact dezelfde versie) of de activering doen zodra de oude PC van de reparatie terug komt. Als de PC het niet meer doet, lees dan de tip hieronder

PC gecrasht! Licentie kwijt?

5/6/15 Gelukkig niet. Afhankelijk van uw situatie volgt hieronder wat u het beste kunt doen om uw Bluebeam-licentie terug te krijgen na het crashen van uw PC.

Situatie 1: uw licentie is niet meer de meest recente.

Upgrade in dat geval uw licentie naar de laatste versie. Daarbij hoeft u uw oude licentie niet te verwijderen van de oude computer, dus dit is een hele snelle manier om verder te kunnen met Bluebeam op een nieuwe of geresette PC. Een upgrade is vrijwel altijd een zinvolle stap vooruit en het kost u niets als u een lopend onderhoudscontract hebt.

Upgraden doet u via de onderstaande link:
Licente upgraden

Vul uw oude licentiegegevens daarbij in en via de email ontvangt u dan meteen nieuwe. Download dan de daarbij behorende versie en voer de nieuwe gegevens in.

Situatie 2: uw licentie is de laatste.

Stuur een email naar registration@bluebeam.com met uw verhaal, als het kan in het Engels. Uw licentie wordt dan weer vrijgegeven. Dit loopt via Amerika, dus de Amerikaanse kantoortijden en feestdagen kunnen er voor zorgen dat u even moet wachten tot het is geregeld.

Situatie 3: u hebt een de Enterprise-optie op uw licentie

Dit geldt vanaf 50 gebruikers. De licentie op elke computer waar Bluebeam niet wordt gebruikt, dus ook de gecrashte, valt vanzelf vrij na ca. 15 dagen en om dit te overbruggen mag u 5% meer licenties in gebruik hebben dan het aantal dat u voor uw organisatie hebt aangeschaft.

Waar staan mijn Bluebeam-licenties?

11/2/15 Steeds meer bedrijven hebben grote aantallen gebruikers op één Bluebeam-serienummer. Soms vraagt u zich dan af op welke computers uw Bluebeam-licenties precies staan. U kunt dit zelf online bij Bluebeam nakijken. Daartoe moet u het volgende doen.

Ga naar de reglookup-webservice via de onderstaande link:

www.bluebeam.com/us/support/reglookup.asp

Vul uw serienummer, productsleutel en emailadres in en druk op "Get List".

Gebruik de licentiegegevens zoals u die van Bluebeam hebt ontvangen (via registration@bluebeam.com) in reactie op de bestelling. Mocht u ze kwijt zijn, dan kunnen wij ze eventueel opnieuw verstrekken. Via deze service kunt u ondermeer de computernamen zien waarop Bluebeam op dat moment actief is en sinds wanneer.

Computers die in de lijst niet thuishoren, bijv. omdat ze zijn gereset of kapot gegaan, kunt melden bij Bluebeam, dan geven ze ze vrij. Een volledig werkende computer met licentie die niet meer in uw bezit is, bijv. omdat deze is verkocht, kunnen we niet vrijgeven. U kunt licentie terug halen door de koper te vragen om deze alsnog voor u op te heffen (zoals u dat ook zelf kunt doen). Bij diefstal van een computer met licentie kunnen we deze ook niet vrijgeven.

U kunt zelf vanuit Bluebeam een licentie weer vrij maken als u op één van deze computers zit via Help > Registratie opheffen. Na afloop van een test is dat dus de meest voor de hand liggende manier. Het zijn twee klikjes: Help > Registratie opheffen.

14 + 69 Bluebeam-tips

19/11/10 Uit de recent gegeven opleidingen en beantwoorde vragen kwamen de volgende tips naar voren:
 1. PDF op volledige scherm - Net als in de Internet Explorer kunt u in Bluebeam met de F11-toets het volledige scherm gebruiken om uw PDF te bekijken. F11 werkt als een aan/uit-schakelaar, dus nogmaals op F11 drukken en u hebt alle werkbalken en menu‘s weer terug.
 2. Bluebeam bij twee beeldschermen - Elk paneel kunt u via het snelmenu los maken van de rand (Undock). Daarna kunt u het losse paneel naar het tweede beeldscherm slepen. Dit is onderdmeer erg handig bij uitgebreide symbolenbibliotheken of als u veel werkt met lagen, zoals bij KLIC-meldingen.

 3. Objecten tellen in PDF - Als u objecten wilt tellen in PDF-documenten, dan is de automatische nummering erg handig (te vinden in de Tool Chest onder Sequences & Actions). De volgnummers en de coördinaten kunt u vervolgens exporteren naar Excel (via CSV Summary), maar daarvoor moet u wel eerst de kolom Sequence en de X- en Y-kolom aanzetten in de Markups-lijst.
 4. Afbeelding vergroten
 5. Afstanden meten in PDF - Als u afstanden en oppervlakten wilt kunnen meten in een PDF-bestand dan is het erg handig als er een grote bekende maat in het PDF-document aanwezig is. Die kunt u dan aanwijzen om uw PDF-document te calibreren. Door op Recalculate te drukken worden alle maten opnieuw berekend. Ook de opgemeten waarden kunnen worden geëxporteerd naar Excel. Voor een maximale nauwkeurigheid kunt u het best de Content-knop aanzetten (rechts in de onderrand). Daarmee worden uw meetpunten automatisch precies op de onderliggende geometrie geplaatst (u hoeft dan niet steeds in te zoomen).
 6. Afbeelding vergroten
 7. Oppervlakten optellen en aftrekken - Wilt u bepaalde gemeten oppervlakten van anderen aftrekken en dan de totale oppervlakte kunnen aflezen, dan moet u met de kolommanager (Manage Columns) enkele kolommen toevoegen. Door een factor -1 te gebruiken voor de gaten, kunt u oppervlakten aangeven die niet meetellen. Meer ...
 8. Online PDF reviseren - Met de nieuwe Studio-optie van Bluebeam is het heel gemakkelijk om een document ter revisie aan te bieden aan iemand buiten de deur. Als u en uw externe adviseur tegelijk met het online PDF-document bezig zijn, dan ziet u elkaars aantekeningen direct in beeld komen. Het is onvoorstelbaar eenvoudig, dus aarzel niet met proberen!
 9. TIF-bestanden reviseren - Vaak bestaat een gescand archief uit een enorme verzameling TIF-bestanden. Met Bluebeam kunt u deze TIF-bestanden openen, waarbij er direct een PDF ontstaat met de TIF erin gekopieerd als onderlegger. Zo kunt u dus geleidelijk uw digitale documenten geheel standaardiseren op PDF.
 10. Minilaptop en tablet-PC in één!
 11. Bluebeam op de Asus Eee Touch - We hebben Bluebeam PDF Revu voor u getest op de Asus Eee Touch PC. Voor slechts € 390,-- (ex.) beschikt u al over deze handige minilaptop, die, door het beeldscherm om te draaien, kan worden veranderd in een iPad-achtige tablet-PC. Omdat het een aanraakscherm (touch screen) betreft, kunt u gewoon met uw vingers op de PDF tekenen. Heeft u te dikke vingers, gebruik dan het pennetje uit de klep. Maar pas op, want na een week hebt u de neiging om elk beeldscherm aan te raken!
 12. Uw licentie op een andere PC zetten - Het is erg eenvoudig om uw licentie op een andere PC te zetten. Zorg ervoor dat u een werkende internetverbinding hebt tijdens het verwijderen van de Bluebeam-software. Uw licentie wordt dan automatisch op de licentieserver bij Bluebeam gezet. Bij de installatie op uw nieuwe PC haalt u de licentie weer op. Het maakt daarbij niet uit of u over 1, 10 of 200 licenties beschikt.
 13. PDF-bestanden op de Apple iPad en iPhone - Op de Apple iPad en iPhone kunt u PDF-bestanden bekijken, maar de aantekeningen niet, ookal voldoen die aan de ISO 32000-1 standaard. Dit is een gebrek in het Apple OS (iOS). Bovengenoemde Asus Eee PC is een veel beter alternatief voor de iPad (voor hetzelfde geld hebt u een volwaardige minilaptop met Windows 7). Minder hip, dat wel!
 14. Bluebeam als standaard PDF-viewer instellen - U kunt Bluebeam instellen als standaard PDF-viewer via het Windows-startmenu > Alle programma‘s > Bluebeam Software > Bluebeam Administrator > Revu. U krijgt dan het onderstaande menu, waar u beide vinkjes moet aanzetten om Bluebeam zoveel mogelijk te kunnen gebruiken.
 15. PDF-documenten bewerken vanuit de Internet Explorer - Als u Bluebeam gebruikt via uw webbrowser, bijv. Internet Explorer, dan heeft u nog geen knoppen in beeld om aantekeningen te kunnen maken of om te kunnen meten. Daartoe drukt u op het Edit-knopje linksboven.
  Afbeelding vergroten
 16. PDF-bestanden verbeteren - Soms is het nodig om een PDF-bestand opnieuw op te bouwen, bijv. bij een grote CAD-tekening waarbij het inzoomen erg traag gaat. Doorloop dan de volgende menustappen: File > Create PDF > From File en selecteer de trage PDF. Deze wordt dan opnieuw opgebouwd en daarbij geoptimaliseerd.
 17. Stempels beheren - U kunt stempels onbeperkt bijmaken. Het zijn losse brx-bestanden die u kunt uitwisselen of bewaren in een centrale map, aan te duiden via de menu‘s Markup < Stamp < Change Stamp Folder .... Dit pad is samen met andere paden te beheren via het Windows-startmenu > Alle programma‘s > Bluebeam Software > Bluebeam Administrator > Net Config. Soms zit er een beschadigd stempel tussen, waardoor de stempels niet meer worden weergegeven in het menu. Ga dan naar de stempelmap en verwijder de brx-bestanden die er het laatst zijn bijgekomen.
 18. Nog 69 tips - Download hier het vertaalde document van Bluebeam met nog 69 andere handige gebruikerstips!
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv